Alanya Apartments

Creating Style

Resemålsinformation

Sol & Bad
Alanya erbjuder ett överflöd av sol och stränder. Perfekt för en riktigt avkopplande semester där du kan samla kraft inför vardagen. De två mest kända stränderna är - Kleopatrastranden (2 km) åt väster och åt öster den östra stranden (5 km). Kvaliten på sanden varierar från finkornig sandstrand till klippor. Samtliga stränder har ett stort utbud av sportaktiviteter som vattenskidor, wind-surfing, fallskärmsflygning, dykning mm. Här finns alltid något som passar liten som stor, gammal som ung.

Solen är mycket stark i detta område och vi rekommenderar att du använder en hög solfaktor. Det är också viktigt att du dricker rikligt med vätska, för att undvika magåkommor och solsting. Undvik i det längsta att vistas längre perioder på stranden.Under juli och augusti månad kan temperaturen nå 50°C.

Nattliv
Alanya sover aldrig! Vill du roa dig finns det gott om musikbarer, caféer och stora och exclusiva nattklubbar längsmed hamnstråket.
De största och mest välbesökta klubbarna är Bellman Bisto, James Dean och Robin Hood. Vid 03.00 stänger dessa klubbar sina portar, men det finns fortfarande hopp för festsugna.
Ta då gratisbussarna till Ordetorium som har öppet tills solen står högt.

Mat & Kultur
Turkiet har 76 milijoner invånare. 90 % av landet ligger i asien och resterande i Europa. Landet är till 90% muslimsk fast med en västelänsk syn. Du kommer att komma i kontakt med denna 5 gånger per dag, då böneutropen sker från stadens alla minareter. Räkna med att bli vänligt bemött vart du än kommer!
Turkarna manar verkligen om sina besökare.
Alanya har en lång och brokig historia liksom hela detta område. Här har Romare, Greker och Ottomanska sultaner huserat under historiens gång. Området är naturskönt och dramatiskt med havet i söder och Taurusbergen i norr. I Alanya finns många berömda historiska sevärdeheter som du inte får missa.

Till dig som gillar sol, hav och lite kultur, rekomenderar vi en heldags båtutflykt. Här får du uppleva allt du kan önska under ett par sköna timmar. Under färden görs några kulturella stopp samt några sköna badstopp. Under färden kommer du även att bli serverad en Turkisk lunch direkt från grillen.

En annan Turkisk specialitet är Hamam som är en slags sauna. Här kan du koppla av med en helkropps massage och koppla av med en kopp rykande Turkiskt svart te. Denna tradition kostar från 200 – 300 kronor beroende på innehåll.

Längs kusten, runt hamnen och längs de smala gatorna ligger restaurangerna tätt. Det Turkiska köket räknas bland de bästa i världen, och kommer inte att göra någon besviken. Här möts det bästa av Europas och mellanösterns kokkonst, och du kan äta gott och billigt både på fina restauranger och på dess lokala turkiska krypin.

Till det Turkiska kökets specialiteter tillhör meze som är ett namn på en mängd olika smårätter, som vårt smörgåsbord. Du kommer också att träffa den mest kända rätten kebaben i nya smaker och former. I detta muslimska land äter man mycket lamm, men här serveras alla sorters kötträtter, fisk och skaldjur.

Pris på en lunch ca: 90:- och en tvårättersmiddag från ca: 160:-

Shopping
Turkiet är ett shoppingparadis och Alanya är inget undantag. Här finner du ett stort utbud i de många små butikerna i stadens äldre delar och dess basarer. Du kan verkligen unna dig det lilla extra.

Butikerna har ett stort utbud av välgjorda kopior av västlänska märkesvaror. Priserna är mycket låga och det gäller att du kan pruta. Prutning tillhör kulturen i Turkiet. Du kan pruta ned till 50% av utgångsbeloppet. Prutning kan göras i alla av basarens butiker men inte i butiker där priserna är fasta.

Alanya är ett eldorado för den som vill ha med sig ett minne i form av kopior av kläder, klockor, guld, mattor eller lädervaror.

Äventyr & Utflykter

[Båttur]
Upplev den vackra medelhavsrivieran ifrån havet! Under en båttur med en av de karaktäristiska turkiska Gület-båtarna. Du kan ta en kortare tur på någon timme, eller en heldagstur från tidig morgon tills sen eftermiddag. Under denna heldagstur kommer du att bli serverad en lunch direkt från grillen.

Det är på havet solen tar bäst så det finns stor chans till att bättra på solbrännan och därefter svalka kroppen i det klara turkosa vattnet. Under turens gång bjuds det på strandhugg vid Alanyas kustlinje och besök i både pirat-grottan, kärleksgrottan och fosforgrottan. Detta är en tur som uppskattas både av liten som stor.

Bokning och köp av biljetter gör du direkt nere längs med hamn-promenaden framför båtarna. Vi rekommenderar båtar med namn: Kule 3, Grand Kule, Big baba samt Brothers 5. Pris: 225-300:- per person beroende på om dryck på båten ingår i priset.

[Hamam]
Dags att bli ren från huvudet ner till tårna! Att besöka Hamam är en tradition som går tillbaka så långt som till romartiden. Att besöka ett Hamam var mer en social in-rättning där man träffades för att diskutera affärer, politik eller bara skvallra. Det bästa är att besöka en Hamam i början av din semester, för att få bort all död hud för att ge dig en djupare längre solbränna.

Proceduren går till på följande sätt: Först värms huden upp i ett fuktigt och varmt rum, där du sedan läggs på en varm marmoplatta där du får genomgå en helkropps-massage. Du kommer känna dig som en helt ny människa efter detta besök på ett Hamam.

[Pamukkale]
Följ med på en heldagstur till Pamukkale. De vackra vita klipporna kallas ”bomullsborgen” och har länge varit en av de mest Populäraste turist målet i Turkiet. Under dagens resa får du lära dig mycket om turkiets och dess händelserika historia, geografiNäringar och sociala liv.

Resan går norr ut och vi lämnar snabbt turistorterna bakom oss för att uppleva den mera naturliga bilden av turkiet och dess landsbygd. Pris ca: 400-550:- beroende på resans innehåll.

[Övriga utflykter]
Turkisk Afton, Jeepsafari, Rafting, Stadsrundtur Alanya samt Manavgat Båttur.

Busstransfer
Från flyplatsen i Antalya till centrala Alanya tar det ca: 2,5 timmar (130 km) under denna resa kommer det att ske ett stopp där du kan sträcka på benen och köpa något att dricka eller att äta.

När du bokar flygstolen ingår inte transfer mellan flygplatsen och Alanya. De bolag där du kan köpa till denna transfer är Apollo, Ving och Fritidsresor. Priset på denna transfer tor varierar från 170 – 220 kronor, billigast är Apollo.

Flygbolag
Det är billigast att köpa en ”flygstol” tor med våra charterarrangörer. Priset varierar från 1200:- - 3400:-. Billigaste biljetterna får du om du finner en "sista minuten" resa. Lägsta pris får du ca: 14 dagar innan avresan. Lättast att hitta en billig "flygstol" är under lågsäsong april – maj samt i mitten av augusti – november. Bäst pris på biljetten får du hos Nazar & Detur men hos dessa kan du ej boka buss transfer. Apollo och Fritidsresor säljer också "flygstolen" till mycket bra priser.